Gesloten hoeve Hof te Leisbroeck

Tekst van Gesloten hoeve Hof te Leisbroeck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39130)

Gesloten hoeve met gebouwen daterend uit 18de, 19de en 20ste eeuw. Mooie ligging in een diepte, bij een met bomen afgebakende beek en aan het einde van een dreef. Resten van een ringgracht.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met vijf traveeën en een verhoogde begane grond met pui en trap, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, baksteenbouw met witgeverfde bepleistering van schijnbaksteen. Hoge steekboogvensters in geprofileerde arduinen omlijstingen. Een gelijkaardig geprofileerde deuromlijsting met neuten, imposten en sluitsteen, ingeschreven in een met druiplijst bekroonde rechthoek. Achtergevel, voorzien van arduinen modillons, met gelijkaardige ordonnantie doch vlakke omlijstingen.

Rechts, een woning van twee bouwlagen en drie traveeën daterend uit de 19de eeuw, waarvan de deur- en vensteromlijstingen een kopie zijn van eerstgenoemde.

Links, een aanhorigheid uit de 18de eeuw, afgedekt met een zadeldak met linkerschild, op arduinen modillons.

De overige aanhorigheden, onder meer een schuur, zijn recenter.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne