Gedenkplaat voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Lampernisse - WOI)

Tekst van Parochiekerk Heilige Kruisverheffing (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78332)

Gedenkplaat in de rechterzijbeuk van de kerk van Lampernisse in de Zannekinstraat.

Historische achtergrond

Gedenkplaat ter herdenking van de burgerlijke en militaire slachtoffers, woonachtig te Lampernisse.

Tijdens de IJzerslag, in oktober 1914, lag het schip van de kerk van Lampernisse vol zwaargewonden. Op 1 december 1914 trof een eerste obus de kerktoren. Tientallen soldaten die er schuilden, stierven. De kerk was toen al door de Belgische militairen leeggehaald en werd weldra een ruïne. Eerst werd de spits afgeschoten en later vatte hij vuur. Op 8 november 1915 werd de gehavende toren door de Belgische genie opgeblazen omdat het een goed oriëntatiepunt was voor de Duitsers. De brokstukken dienden voor opvulling van de frontwegen.

Na de Eerste Wereldoorlog was het grootste deel van het dorp vernield. De dorpskern moest volledig worden wederopgebouwd. In 1922-1923 verrees op dezelfde grondvesten en naar plannen van architect J. Viérin (Brugge), een nieuwe kerk naar voorbeeld van het vorige, vroeg-gotische monument. De kerk werd ingewijd op 6 juli 1925. De pastorij kon worden hersteld.

Kenmerken

Rechthoekige witmarmeren plaat met florale omlijsting.
Links boven het wapenschild van Zannekin, rechts boven het Belgische wapenschild. 'Militaire & Burgerlyke Slachtoffers van den Oorlog Ingezeten Dezer Gemeente', de namen chronologisch geschikt, 'R.I.P.'. De letters zijn uitgehouwen en zwart en rood beschilderd.
H. 60 cm x Br. 80 cm

• DEMOEN H. 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge.

Bron: WOI Relict (277): Gedenkplaat voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Lampernisse - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele