Gedenkzuil Baugniet Dodengang (Kaaskerke - WOI)

Tekst van Belgische stelling Dodengang (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78243)

De Dodengang is gelegen langs de IJzerdijk, ten westen van de IJzer, ter hoogte van kilometerpaal 16 (waar de IJzer een bocht naar het oosten maakt), op zo'n twee kilometer ten noordoosten van Diksmuide. De site van de Dodengang bestaat uit een bezoekerscentrum, de deels gereconstrueerde Dodengang met Ruiterschans en Muizenval, het demarcatiepaaltje op het uiteinde van de Dodengang en het gedenkteken van Baugniet net voor het loopgravenstelsel. Net buiten (circa 50 meter ten noordwesten van) het domein ligt een - op het moment van inventarisatie vervallen - Duitse bunker, die deel uitmaakt van het verhaal van de Dodengang. Circa 400 meter ten noorden van de site staat de provinciale naamsteen voor de "Petroleumtanks". De omgeving is vlak en bestaat uit weiden.

Historische achtergrond

Gedenkteken opgericht door Marcel Baugniet uit Marcinelle en uitgevoerd door de Diksmuidse firma Covemaeker. Het gaat om een persoonlijk initiatief waarbij Baugniet 1.200.000 Belgische frank zou betaald hebben. Het gedenkteken stelt volgens de oprichter “de waakzame schildwacht die de hand reikt aan de gesneuvelden” voor. Baugniet is voorzitter van het “Nationaal Comité voor Waakzaamheid en Aktie”.
Het gedenkteken werd onthuld op 1 augustus 1999 in aanwezigheid van onder meer de Vleugeladjudant van de Koning. In zijn toespraak (“in een stijl die herinnerde aan de Franse president de Gaulle, aldus het Nieuwsblad) hekelde Baugniet regering en politici “die de eenheid van België in gevaar brengen”. De plechtigheden werden afgesloten met de Last Post en het Belgisch Volkslied. Enkele van de 500 aanwezigen werden tijdens de plechtigheden onwel door de verzengende hitte, maar er werden geen incidenten gerapporteerd. De veiligheidsdiensten waren tijdens het gebeuren volgens Het Volk opvallend aanwezig.

Kenmerken

Op een vierkante, schuinoplopende sokkel staat een kleinere, schuinoplopende sokkel met daarop een trapeziumvormige zuil die naar boven toe verbreedt. Het geheel is opgetrokken uit granito. Op de zuil hangt een koperen plaat met de tekst: "BOYAU DE LA MORT", "ICI Notre armée a tenu l'envahisseur en échec", "1914-1918", "DODENGANG", "HIER Heeft ons leger de invaller in bedwang gehouden". Op de onderste sokkel links bevindt zich een klein koperen plaatje met "Ce monument à été offert par Baugniet Marcel - Marcinelle".
Ontwerper: Marcel Baugniet - Marcinelle (gesigneerd)
Uitvoerders: Covemaeker - Diksmuide