Graven oorlogsdoden kerkhof (Vladslo-WOI)

Tekst van Graven en gedenkkapel voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78588)

Rondom de gedenkkapel van Vladslo, langs de Vladslostraat, aan de rand van het kerkhof, liggen onregelmatig verspreid vermoedelijk elf graven van Belgische militairen, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De grafzerken zijn heel divers. Er ligt ook een Britse dode uit de Tweede Wereldoorlog.

Er konden elf grafstenen rond de gedenkkapel geïdentificeerd worden. Het betreft (voor zover leesbaar): Valentin DEWACHTER, Georges (Joris?) HOSTEN, Eduard (Edouard?) en Cyriel (Cyrille) TRYHOU (Tryhon?), VANNIEUWENHUYZE Jerom(e?), Alfons HAUTEKIET, Charles de LETTENHOVEN en Jacques de MEEUS, Jules DESCHRYVER (Julien?), Cyriel FLORIN en Maurice VLAMYNCK. Sommigen van hen worden herdacht op de gedenkkapel. Het gros van deze doden was vermoedelijk afkomstig uit Vladslo en werden na de oorlog naar hun dorp gerepatrieerd.
Comte Jacques de Meeus en Baron Charles de Lettenhove, beiden houder van verschillende eretekens en goede vrienden, stierven in de omgeving van Vladslo op 15 juli 1917, nadat ze verwikkeld geraakt waren in een luchtgevecht en neergeschoten werden. De lichamen konden achteraf niet meer uit elkaar gehouden worden. Vandaar dat ze samen in één graf begraven liggen.
Er ligt tevens nog een dode uit de Tweede Wereldoorlog, met name piloot R.F. Broad.

• Brief van Comte Jacques de Meeûs d Argenteuil, met bijbehorende informatiebundel betreffende zijn vader.
  • In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger [online], http://www.inflandersfields.be (geraadpleegd in 2004).

Bron: WOI Relict (231): Graven oorlogsdoden kerkhof (Vladslo-WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele