Graftombe Franse dokter Félix Chastang (Esen - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter en kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78190)

Op het kerkhof van Esen, rechts van de kerk, ligt achteraan het grafzerk van Dr. Chastang. Op dit gedeelte van het kerkhof zijn nog meerdere graven terug te vinden met de vermelding in de zin van "laffelijk doodgeschoten burger". Vooraan staat een gedenkteken in de vorm van grafzerk, waarop vier mensen herdacht worden.

Historische beschrijving

De Franse legerarts (médecin de 3me classe) Dr. Félix Chastang vertoefde bij de Fusiliers Marins van Ronarc'h, die Diksmuide tegen de Duitsers verdedigden. Op 10 november, toen de geallieerden besloten hadden om Diksmuide op te geven, werd Chastang krijgsgevangen genomen in zijn hulppost langs de Esenweg. Hij zou door zijn koelbloedigheid het leven van zijn chef gered hebben en werd hiervoor geciteerd op de orders van het 36ste legercorps. Als krijgsgevangene verzorgde hij nu zowel Franse als Duitse gewonden.
Op 11 november begeleidde hij gewonden, die naar het achterland geëvacueerd werden, toen hij door een obus, vermoedelijk van Franse makelij, werd getroffen en ter plaatse stierf. Hij werd door Duitse officieren op het kerkhof van Esen met militaire eer begraven. Zijn Duitse collega-arts, die sterk onder de indruk was van de daden van de Franse arts, zou op het graf de woorden "Ici repose un brave médecin français" opgeschreven hebben.
Na de oorlog kreeg Chastang een arduinen graf.
Rond 1970 werden de stoffelijke resten van de dokter gerepatrieerd naar de Franse militaire begraafplaats van Chastre-Villeroux (Waals Brabant). De graftombe van Chastang in Esen is dus leeg.

Kenmerken

Donkergrijze, schuinoplopende, hardstenen grafsteen met bovenaan een kruis in vlakreliëf. Eronder "Felix Chastang". De tekst "Ici repose un brave médecin français" is nauwelijks meer leesbaar.

• ERVINCK L. 1996: Het drama van Esen, Koksijde.
  • Wereldoorlog I in de Westhoek [online], http://www.wo1.be.