Glasraam voor soldaat Dekeyne (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

In de Sint-Pieterskerk zijn er diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden: links van het portaal hangt de gedenkplaat voor het 8ste Linieregiment, rechts van het portaal de gedenkplaat voor de Karabiniers. In de voorhal de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke. Vooraan in de linkerzijbeuk, boven het O.L.V.-altaar is het schilderij ter herinnering aan WOI bevestigd. Vooraan links bevindt zich eveneens het Mariabeeld, dat gered werd in oktober 1914. Ten slotte zijn er de twee glasramen, ter herinnering aan de militairen Dewicke en Dekeyne, in de zijbeuken. De Sint-Pieterskerk ligt langs de Stuivekenskerkestraat, op ongeveer 800 meter ten westen van de IJzer.

Historische achtergrond

Glasraam opgedragen aan Theophile Charles Dekeyne, soldaat 2de klasse c.s. 1915. Hij behoorde tot de 1ste Compagnie van het 8ste Linieregiment en zou (anders dan vermeld op het glasraam) gestorven zijn op 21 mei 1918, om 2.30u in de morgen (dus niet 20 mei 1918). Hij werd op 23 mei 1918 begraven op de begraafplaats van Beveren aan de IJzer.

Kenmerken

Spitsboogvormig venster met bovenaan een oculus en daaronder twee lancetvensters met gefigureerde glas-in-loodramen, waarvan één opgedragen aan een gesneuvelde militair.

In het oculus staat een witte lelie met banderol 'Vader in uwe handen beveel ik mijnen geest'. In het rechtse lancetvenster tussen het gebladerte het Romeinse cijfer 'XIII', eronder de voorstelling van de kruisafneming 'Jezus wordt van het kruis afgedaan' onderaan op banderol, 'Memento Domine Familia Ars Harmel Billiouw' op een tweede banderol helemaal onderaan. In het linkse lancetvenster het Romeinse cijfer 'XIV ' temidden van het gebladerte, eronder de voorsteling van de graflegging met de Calvarieberg op de achtergrond 'Jezus wordt in het graf gelegd' op een banderol eronder. Helemaal onderaan 'Memento Domine Theo Dekeyne miles + pro patria XX -V - XVIII' eveneens op een banderol.

H. 350 cm x Br. 191 cm

• In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger, op: http://www.inflandersfields.be

Bron: WOI Relict (445): Glasraam voor soldaat Dekeyne (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele