Mariabeeld gered uit de brand in 1914 (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

In de Sint-Pieterskerk zijn er diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden: links van het portaal hangt de gedenkplaat voor het 8ste Linieregiment, rechts van het portaal de gedenkplaat voor de Karabiniers. In de voorhal de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke. Vooraan in de linkerzijbeuk, boven het O.L.V.-altaar is het schilderij ter herinnering aan WOI bevestigd. Vooraan links bevindt zich eveneens het Mariabeeld, dat gered werd in oktober 1914. Ten slotte zijn er de twee glasramen, ter herinnering aan de militairen Dewicke en Dekeyne, in de zijbeuken. De Sint-Pieterskerk ligt langs de Stuivekenskerkestraat, op ongeveer 800 meter ten westen van de IJzer.

Het Mariabeeld zou in oktober 1914, net vooraleer de kerk in brand gestoken werd uit de kerk gehaald zijn. Het beeld zou terechtgekomen zijn in de kapel van kanunnik Rijcken, die vanaf 1915 als aalmoezenier achter het front dienst deed. De aalmoezenier zou in Londen een grote kermistent aangekocht hebben, die de “Sint-Albertkapel” geheten werd en steeds mee verhuisd kon worden. Het Mariabeeld zou vier jaar lang met deze tent meegereisd hebben.

Op 15 augustus 1960 werd het plechtig aan de heropgebouwde kerk toevertrouwd.

• BUFFEL C. & VANDEKERCKHOVE A. 1964: Stuivekenskerke, Langemark.