Schilderij ter herinnering aan WOI (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

In de Sint-Pieterskerk zijn er diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden: links van het portaal hangt de gedenkplaat voor het 8ste Linieregiment, rechts van het portaal de gedenkplaat voor de Karabiniers. In de voorhal de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke. Vooraan in de linkerzijbeuk, boven het O.L.V.-altaar is het schilderij ter herinnering aan WOI bevestigd. Vooraan links bevindt zich eveneens het Mariabeeld, dat gered werd in oktober 1914. Ten slotte zijn er de twee glasramen, ter herinnering aan de militairen Dewicke en Dekeyne, in de zijbeuken. De Sint-Pieterskerk ligt langs de Stuivekenskerkestraat, op ongeveer 800 meter ten westen van de IJzer.

Historische achtergrond

De schildering zou een nabootsing zijn van het werk van de Duitse schilder Franz Eichhorst. Hij was onderofficier en tekende schetsen die verschenen in "An Flanders Küste", een 14-daags tijdschrift. Later werd Eichhorst professor aan de Academie voor Schilderkunst te Berlijn.
Het oorlogstafereel moet het puin van Stuivekenskerke in september 1916 verbeelden. Een verhakkelde passerelle leidt doorheen de verzopen streek naar de nabijgelegen herberg Veurne-Ambacht. De soldaat op de voorgrond zou rusten, de burger zou moedeloos achtergebleven zou zijn op zijn gehavend erf. Het bovenste deel van het schilderij is een voorstelling van O.L.V. als de Sedes Sapienta of Stoel der Wijsheid.

Kenmerken

Schilderij op doek, tegen de muur aangebracht in een spitsboogvormige nis van baksteen. Voorstelling: centraal zit een tronende Mariafiguur met het kind Jezus op een wolk met tegen de achtergrond een stralenbundel. Aan haar voeten ligt het overstroomde gebied, de IJzer en de verwoeste kerk. Op de voorgrond een stelling met een soldaat, de ogen gesloten, leunend tegen een berm van zandzakjes. Aan de linkerkant zit/ligt een burger, eveneens de ogen gesloten, tegen een afgebrokkelde bakstenen muur. Een loopbrug leidt naar het water.
H. 271 cm x Br. 205 cm

• BUFFEL C. & VANDEKERCKHOVE A. 1964: Stuivekenskerke, Langemark.