Glasraam voor Henri Dewicke (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

In de Sint-Pieterskerk zijn er diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden: links van het portaal hangt de gedenkplaat voor het 8ste Linieregiment, rechts van het portaal de gedenkplaat voor de Karabiniers. In de voorhal de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke. Vooraan in de linkerzijbeuk, boven het O.L.V.-altaar is het schilderij ter herinnering aan WOI bevestigd. Vooraan links bevindt zich eveneens het Mariabeeld, dat gered werd in oktober 1914. Ten slotte zijn er de twee glasramen, ter herinnering aan de militairen Dewicke en Dekeyne, in de zijbeuken. De Sint-Pieterskerk ligt langs de Stuivekenskerkestraat, op ongeveer 800 meter ten westen van de IJzer.

Historische achtergrond

Henri Omer Dewicke, soldaat bij het 15de Artillerieregiment (1 batterij / 2de Groep) overleed op 11 juni 1918 en werd begraven te Izenberge op 17 juni. Nadien zou hij overgebracht zijn naar het kerkhof van Stuivekenskerke, maar zijn graf, een heldenhuldezerk, lijkt verdwenen te zijn.

Kenmerken

Spitsboogvormig venster met bovenaan een oculus en daaronder twee lancetvensters met gefigureerde glas-in-loodramen, waarvan één opgedragen aan een gesneuvelde militair.
In het oculus staat op een banderol tegen de achtergrond van een witte lelie 'Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen'. In het rechtse lancetvenster staat het Romeinse cijfer I' temidden van het gebladerte, eronder de voorstelling van het lijdenstafereel 'Jesus wordt ter dood veroordeeld'. Onderaan op een banderol 'Memento Domine Henrici Dewicke miles + pro patria XI - VI - XVIII'. In het linkse lancetvenster staat onder het Romeinse cijfer 'II' het tafereel van de kruisdraging, met hieronder de tekst 'Jezus met zyn kruis beladen' op een banderol. Onderaan op een tweede banderol 'Memento Domine Familiae Leplae Van Stichelman'.
H. 350 cm x Br. 191 cm

• BEUN J. 1961: Bachten de Kupe op ontdekkingstocht in Stuivekenskerke, Bachten de Kupe, III.4 (oktober).
  • In Flanders Fields Museum (Ieper), Database Doden uit het Belgische Leger, op: http://www.inflandersfields.be

Bron: WOI Relict (370): Glasraam voor Henri Dewicke (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele