Gedenkplaat voor de militaire slachtoffers (Stuivekenskerke - WOI)

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78542)

In de Sint-Pieterskerk zijn er diverse relicten in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden: links van het portaal hangt de gedenkplaat voor het 8ste Linieregiment, rechts van het portaal de gedenkplaat voor de Karabiniers. In de voorhal de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke. Vooraan in de linkerzijbeuk, boven het O.L.V.-altaar is het schilderij ter herinnering aan WOI bevestigd. Vooraan links bevindt zich eveneens het Mariabeeld, dat gered werd in oktober 1914. Ten slotte zijn er de twee glasramen, ter herinnering aan de militairen Dewicke en Dekeyne, in de zijbeuken. De Sint-Pieterskerk ligt langs de Stuivekenskerkestraat, op ongeveer 800 meter ten westen van de IJzer.

Historische achtergrond

Gedenkplaat ter herinnering aan de militaire slachtoffers van Stuivekenskerke.

Kenmerken

Rechthoekige grijswitte marmeren plaat, met licht geprofileerde omlijsting.
'Onze gesneuvelden blyft hunner indachtig' '1914' '1918' met een kruis ertussen met de namen alfabetisch gerangschikt. Witte letters tegen een zwarte achtergrond.
H. 50 cm x Br. 100 cm

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (369): Gedenkplaat voor de militaire slachtoffers (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391217 (geraadpleegd op ).