Gedenkplaat Mardaga (Stuivekenskerke - WOI)

Gedenkplaat bevestigd aan de versterkte torenruïne van Oud-Stuivekens.

De gedenkplaat werd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangebracht, ergens tussen 1928 en 1954.
Georges Mardaga was een 23-jarige universiteitsstudent. Hij werd korporaal in het 12de Linieregiment en patrouilleur bij Les Spéciaux van de 3de Legerdivisie. Les spéciaux waren vrijwilligers voor gevaarlijke opdrachten, die in een speciale compagnie ondergebracht waren. Mardaga sneuvelde in Oud-Stuivekenskerke op 14 december 1914, bij een poging om de Reigersvliet te controleren. Hij werd bij de toren begraven, waarschijnlijk op het gemeentelijke kerkhof, dat zich nog naast de toren bevond. Na de oorlog werd zijn lichaam niet teruggevonden, want het terrein was omwoeld en bezaaid met brokstukken en puin.

In 1968 bracht de vzw Vrienden van het OLV-hoekje een wit stenen kruis aan boven de gedenkplaat, ter nagedachtenis aan allen die in deze omgeving het leven lieten.

Kenmerken

Ingewerkte rechthoekige hardstenen plaat met hardstenen kruis erboven.
'Sous cet abri repose Mardaga Georges E. caporal 12e Régt de ligne né à Liège le 6 octobre 1891 mort pour la Belgique le 14 Décembre 1914'.
Hoogte 124 x breedte 50 cm

• Onderzoek / notities door Roger Verbeke.