Bastiaanplaque Leggett (Geluwe - WOI)

Gedenkteken naast de Sint-Dionysiuskerk van Geluwe langs de Sint-Denysplaats.

Historische achtergrond

Sinds 1990 creëerde dr. Ross Jan Bastiaan, tandarts uit Melbourne, Victoria (Australië) op vrijwillige basis een 150-tal gedenkplaten ("Bastiaanplaques") die herinneren aan de rol van Australië in alle oorlogen en vredesoperaties, van de Eerste Wereldoorlog Gallipoli (1915) tot de Golfoorlog (1991). Deze worden geplaatst op een site die herinnert aan een feit uit Australië's oorlogsverleden. De gedenkplaat bevat een tekst in het Engels met een vertaling in de taal van het land waar het zich bevindt, een reliëfkaart van de omgeving met aanduiding van plaatsen die van belang zijn voor het oorlogsfeit. Soms wordt daar een historische kaart of de afbeelding van personages aan toegevoegd. Deze plaques staan verspreid over 18 landen. In België staan er momenteel vier dergelijke Bastiaanplaques, in Ieper (n° 71: Menenpoort), Passendale (n° 72: Derde Slag bij Ieper), Mesen (n° 73) en Geluwe (n° 135: William Thomas Leggett).

De Bastiaanplaque in Geluwe herdenkt William Thomas Leggett van het 1st Life Guards, naar verluidt de eerste Australiër die sneuvelde in de strijd om Ieper, op 14 oktober 1914, enkele dagen voor het losbreken van de Eerste Slag bij Ieper. Het gebeurde tijdens een schermutseling met Duitse Ulanentroepen in Geluwe. Leggett, onderscheiden met een aantal medailles, werd eerst in het dorp begraven en later overgebracht naar het New British Cemetery in Harelbeke. Geluwe zou gedurende de hele oorlog Duits gebied blijven.

De gedenkplaat werd betaald door de familie van Leggett en sympathisanten, ontworpen door Ross J. Bastiaan, gegoten door Arrow Bronze, geplaatst door de gemeente Wervik en onthuld in 2001. Het was hiermee de vierde Bastiaanplaque in België.

Kenmerken

Rechtopstaande drager uit staal, met daaraan bovenaan bevestigd: bronzen plaat met bovenaan 'Australia 1914 Geluwe'. Links 'William Thomas Leggett (* 25.01.1891 - + 14.10.1914) Nr. 2880 Corporal of Horse, C Squadron, 1st Life Guards'. Centraal het wapenschild van Australia. Rechts 'Deze plaque herdenkt William Leggett, de eerste Australiër die sneuvelde in de strijd om Ieper (+ 14.10.1914)'. Centraal de buste van Leggett in reliëf. Daaronder een kaart van Geluwe. Links en rehts een Engelse tekst over William Leggett.
Centraal onderaan staan de woorden ‘Lest we forget’.
Onderaan links de uitvoerders, onderaan rechts: 'Donated by Mr & Mrs S. Leggett' 'Family of William Leggett' 'Australian Friends.’.

H. 180 cm x Br. 56,5 cm (geheel).
L. 50 cm x Br. 50 cm (plaat).

Uitvoering: Ross J. Bastiaan, Melbourne 2001 (beeldhouwer, gesigneerd en gedateerd). Arrow Bronze, Melbourne, Australia (bronsgieterij).

• S.N. s.d.: Australian Bronze Commemorative Plaques [online$, http://www.plaques.satlink.com.au/list/European/Belgium/index.htm (geraadpleegd op 14 september 2004).
  • S.N. s.d.: William Thomas Leggett [online], http://www.westhoek.be/williamleggett/info/bronzeplaque.htm (geraadpleegd op 14 september 2004).
  • S.N. s.d.: Wereldoorlog I in de Westhoek [online], op: http://www.wo1.be. (geraadpleegd op 14 september 2004).

Bron: WOI Relict (938): Bastiaanplaque Leggett (Geluwe - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele