Glasraam oorlogsdoden (Wervik - WOI)

De Sint-Medarduskerk van Wervik is gelegen langs de Pastorijstraat, in het centrum van Wervik. In de kerk herinneren een glasraam (achter de kooromgang askapel) en inscripties (in een ruimte boven het noordportaal) aan de Eerste Wereldoorlog, evenals inkervingen op een sarcofaag in de zuidelijke zijkapel. In de omgeving van de kerk staat het gemeentelijk oorlogsgedenkteken en een buste van Albert I.

Dit glasraam herinnert aan diegenen die voor het 'vaderland' overleden tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd geschonken door de familie Vandermersch.

Kenmerken

Spitsboogvormig venster versierd met maaswerk en onderverdeeld in twee lancetramen met driepas en versierd met glas-in-loodramen en bovenaan een oculus. In het oculus: gekroond Belgisch wapenschild met banderol, 'Eendracht maakt macht', 'L' Union fait la force'.

De voorstelling beslaat twee lancetramen: bovenaan '1914', '1918' in banderollen, links de voorstelling van de gekruisigde Christus met aureool tegen de achtergrond van soldatengraven en een doodshoofd met enkele beenderen, rechts bovenaan bebladerde takken van een boom, een brandende stad en muurresten, op de voorgrond een viertal doden en een sabel, onderaan de volgende tekst: 'In memoriam eorum qui pro patria occubuere in spem resurrectionis', onderaan 'Dono D.unt Mara et Clotildis Vandermersch'.

Afm.: H. 286 cm x Br. 128 cm

Dit glasraam is het middelste van drie glasramen. Links bevindt zich het glasraam met de voorstelling van St.-Raphaël en het opschrift 'Pax'. Rechts bevindt zich het glasraam met de voorstelling van St.-Michaël met het opschrift 'Justitia'.

• DENDOOVEN D. & VERBEKE R. 2001: Tocht Medische Evacuatie. Vanaf Hill 60/Doppelhöhe 60 april - mei 1915 - Duits, rondleiding W.F.A. 11 maart 2001.

Bron: WOI Relict (948): Glasraam oorlogsdoden (Wervik - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele