Kasteel La Motte

Classicistisch kasteel, omringd met watergrachten en gelegen te midden van een boomrijk park. In 1773 gebouwd naar ontwerp van architect L.B. Dewez in opdracht van familielid P. Servaes, zie de ingemetselde steen "Me posuit P. Servaes vid. P.J. Mertens".

Geplaveid binnenplein aan drie zijden afgebakend door bakstenen gebouwen. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen, afgedekt met een schilddak (leien). Sobere geschilderde gevel afgelijnd door bakstenen hoekpilasters met ingediepte voegen, en traveeën geritmeerd door op een dropmotief eindigende muurpilasters die het driehoekig fronton met oculus schragen. Rechthoekige vensters met houten roedeverdeling, en een ingeschreven rondboogdeur van arduin, bekroond met een gebroken fronton met buste in een ronde nis.

Lagere haakse bijgebouwen van geschilderde baksteen, afgedekt met stompe zadeldaken en gemarkeerd door slanke zeshoekige dakruitertjes met leien helmbekroning. Gevels op de korte zijde afgewerkt met een van oculus voorzien fronton. Langsgevels geritmeerd door dieperliggende en met een bakstenen lijst onderling verbonden rondboogvlakken, voorzien van rechthoekige deuren of vensters, afgewisseld met oculi. Rechts, een ingemetselde gedenksteen: "Anno MDCCLXXIII Hoc castellum delineavit et exstruxit Laurentius Benedictus Dewez (MDCCXXXI -MDCCCXII) Caroli ducis Lotharingiae Belgii Austr. gubernatoris architecta in cuius memoriam me posui curavit M. Crutzen de Velden anno MXMXXXI".

• DE NAEYER A., Sint-Ulriks-Kapelle en Groot-Bijgaarden (Brabant, 1970, nummer 3, p. 12-20).
  • DE ROECK R., Het kasteel La Motte te Sint-Ulriks-Kapelle(Brabant, 1956, nummer 4, p. 1-5).