Molenhoeve, watermolen

Zogenaamde "Molenhoeve", watermolen met historische oorsprong, vermeld sedert de 16de eeuw en voorheen deel uitmakend van de plaatselijke heerlijkheid. Huidige toestand resulterend van een wederopbouw in het derde kwart van de 18de eeuw met latere aanpassingen. Watermolen op de molenbeek, met behouden waterrad en houten molenmechaniek; oudste kern in de zijgevel aan de waterkant, zandstenen onderbouw en ingemetselde gevelsteen A° 1738, en houten kozijnramen. Molenaarshuis met één bouwlaag van zes traveeën onder een schilddak (pannen); bakstenen gebouw met rechthoekige vensters en deur met uitzicht uit de 19de eeuw; doch traditionele kinder- en moerbalkenconstructie en een bakstenen Vlaamse schouw met initialen en jaartal 174. in het schouwijzer; zandstenen keldervensters in de achtergevel. Recentere aanhorigheden rondom het achtergelegen erf.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne