Hof te Zierbeek

"Hof te Zierbeek", in 1172 vermeld als woonplaats van het geslacht Sirebeke; in 1497 eigendom der heren van Gaasbeek; heden is het een gesloten hoeve met ruime, geplaveide binnenplaats afgezet met gebouwen uit de 17de-18de en 19de eeuw.

Overluifelde inrijpoort naast de met dropmotief afgewerkte stalvleugel aan de straatkant, uit de 19de eeuw, met een voetgangersdoorgang: bakstenen rondboog met hergebruikte sluitsteen van arkose gedateerd 1788, en gelijksoortige imposten met onvolledig jaartal 17/(41).

De haakse woonvleugel omvat een "hooghuis" van twee brede traveeën uit de 17de eeuw, en een in 1944 verbouwde vleugel met verhoogde begane grond, opklimmend tot de 18de eeuw (?). Zeer mank hooghuis afgedekt met een zadeldak (pannen en kunstleien) op geprofileerde daklijstbalkjes en voorzien van een houten laadvenster. Voorgevel voorzien van twee rechthoekige venstertjes, een rondboograam en twee voormalige kruiskozijnen, alle in omlijstingen van arkose met negblokken. In de lage achtergevel, houten kozijnraampjes. Het éénlaags gedeelte is afgedekt met een zadeldak op houten modillons en heeft grotendeels vernieuwde muuropeningen, onder meer nieuwe dakkapellen en bakstenen steekbooglateien voor de vensters met oude zandstenen posten. De steekboogdeur werd eveneens vernieuwd.

De stalvleugels dateren uit de 19de eeuw (zijgevel gedateerd 1881 door middel van gesinterde steen) doch bewaren, vooral in de zuidgevel, hergebruikte deuromlijstingen van arduin: een met mijterlatei en vijf met steekbooglateien (18de eeuw).

Ruime langsschuur van baksteen, op het zandstenen rondboogdeurtje aan de erfzijde gedateerd 1751 op de imposten. Zijgevels met vlechtingen, gecementeerd aandak, top- en schouderstukken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne