Tramstelplaats

Stelplaatsen en stationbuurtspoorwegen, 1888, met enkele gebouwen uit begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouwen met vrijstaande of aanleunende zadeldaken; afwisselend getande windborden, uitspringende dakranden, of hangende gootlijsten; dakgoot rustend op houten spijlen en houten versiering aan de zijgevels hoofdgebouw.

Eén of twee bouwlagen met bakstenen banden of lisenen en spaarvelden; rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-balken voorzien van bevestigingsbouten in rozetvorm, of openingen onder segmentboog en met arduinen dorpels.

De stelplaatsen bezitten open oculi boven zware houten toegangspoorten, en blinde oculi in achtergevels; houten dakstoel met metalen spanners, of metalen dakstoel.

Interessante watertoren onder tentdak; een weinig uitkragend bovendeel (bevat watertank), waaronder tandfries boven band; klein spaarvlak, vroeger waarschijnlijk van opschrift voorzien; handpomp (dos Beduwe et fils - Liège), s.d., met plaatijzeren watertank rustend op in muur stekende I-balken.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne