Brouwerij De Troch of de Kleine Spanuit

"Brouwerij De Troch", of "de Kleine Spanuit", 1874, buiten bedrijf sedert 1967.

Brouwerij met woonhuis en bijgebouwen in baksteen, in los verband rond gekasseide binnenkoer, en aan weerszijden van de Jan De Trochstraat.

Woonhuis met zadeldak (pannen), trapgevel in de Jan De Trochstraat, en rechthoekige muuropeningen; verbouwd.

Brouwerij met drie bouwlagen, boogvensters en rechthoekige openingen onder ijzeren I-balken; klimmende tandlijst en muurankers met zadeldak, en aanleunend lessenaarsdak (pannen), recentere bijgebouwen met gecementeerde gevel onder zadel- en platte daken; ingebouwde bakstenen ronde schouw met uitkragende kop; wordt verbouwd tot woningen.

Mouterij met vierkante uitstekende mouttoren, uit 1947, snelbouw en gecementeerde gevel.

Aan overzijde Jan De Trochstraat: aftrekkerij, op voorgevel 1874 gedateerd; drie en drieƫnhalve bouwlagen onder zadeldak (pannen); openingen onder segmentbogen met arduinen dorpel. Twee blinde zijgevels. Klimmende boogfries op voor- en achtergevel en rechte muurankers.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne