Herenhuis

Omgracht, gerestaureerd herenhuis met traditionele kern in bak- en zandsteenstijl, opklimmend tot de 17de en 18de eeuw. Eénlaags gedeelte van drie traveeën en twee verdieping hoog gedeelte van vier traveeën, afgedekt met een zadeldak (pannen); zandsteen gebruikt voor de afschuining van de bakstenen plint, de hoekstenen omlijstingen en speklagen. Vensters met posten van negblokken, wijzend op voormalige kruiskozijnen. Zandstenen rondboogdeur met geprofileerde imposten in de voorgevel, en een steekboogdeur met imposten en sluitsteen in de achtergevel (tweede helft van de 18de eeuw). Bijbouwtjes onder lessenaarsdak tegen de achtergevel, en een ronde bakstenen toren uit dezelfde tijd als het hoofdgebouw. Aan de straatkant, de resterende sokkels van een gebouw: twee vierkante pijlers met afgeschuinde sokkel en hoekstenen van zandsteen, en rechts, een zeiltje met fraai gekapt kapiteel.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne