Parochiekerk Sint-Anna

Tekst van Parochiekerk Sint-Anna (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38985)

Hoofdzakelijk zandstenen gebouw, met opgehoogd, gedesaffecteerd kerkhof en omringende bomenkrans, en met vertrouwd silhouet uit het schilderij "De Parabel der Blinden", van Pieter Breugel.

De plattegrond beschrijft: een ingebouwde westertoren en driebeukig hallenschip uit de 16de eeuw, een koor met vlakke sluiting uit einde van de 13de of 14de eeuw en een zuidersacristie van 1575.

Gotische westertoren van vier geledingen, gestut door viervoudig versneden steunberen en bekroond met een slanke, ingesnoerde naaldspits. Geprofileerd korfboogportaal, spitsboogvormig westervenster, nagenoeg blinde derde bouwlaag, en gekoppelde spitsboogvormige galmgaten op elke zijde. Begane grond naar het schip en het verlengde der zijbeuken geopend door middel van spitsbogen op halfzuilen en overwelfd met een kruisribgewelf van zandsteen.

Middenbeuk van drie traveeën met zeer smalle zijbeuken, geritmeerd door zandstenen zuilen op hoge achthoekige sokkels en spitsboogvormige scheibogen. Middenbeuk in 1639 overwelfd met een kruisribgewelf waarvan ribben en gordelbogen via brede schalken (aangegeven jaartal) neerkomen op de dekplaat der steunen. Bepleisterde klimmende tongewelven in de zijbeuken, geritmeerd door gordelbogen op uitgewerkte consoles.

Zeer kleine spitsboogvensters, en een eenvoudig omlijste zuideringang. Zandstenen gevels met speklagen van baksteen ter hoogte van de vensters en met een duidelijke naad tussen de tweede en derde travee in de zuidergevel.

Rechthoekig koor van twee traveeën, afgewerkt met een kroonlijst op zandstenen modillons en met gebeeldhouwde hoofden in de schouderstukken. Spitsboogvensters en breed oostervenster; bepleisterd tongewelf.

Tegen de eerste travee gebouwde sacristie met zadeldak en puntgevel; bouwjaar 1575 aangegeven in de top; interieur overkluisd met een bakstenen kruisribewelf.

Het landschap van kerk en omgeving is beschermd.

Mobilair.

Gotisch lavabo in het koor (14de eeuw); Schaars meubilair, uit de 18de eeuw: kansel en tochtportaal; Grafsteen van Gielis Walyns (+ 1558) in het koor.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Anna [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38985 (geraadpleegd op ).