Kasteelhoeve

Voormalige kasteelhoeve, heden ingericht als rijschool, in traditionele stijl gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw door R. Pelgrims de Bigard. Gesloten hoeve met gebouwen van bak- en zandsteen, gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Poortgebouw met schilddak (kunstleien) afgewerkt met hoekstenen steigergaten en een plint van zandsteen en verrijkt met bakstenen blindboogjes op consoles van zandsteen; rondboogpoorten met uitstekende imposten en sluitsteen, aan de straatzijde bekroond met een recentere wapensteen van arduin en aan de erfzijde met een kruiskozijn.

Ertegenover, éénlaags woonhuis van drie traveeën afgedekt met een schilddak (pannen) met dakkapel. Baksteenbouw met zandstenen plint, steigergaten, hoekstenen en omlijstingen. Behouden kruiskozijnen en een steekboogdeur met gestrekte tussendorpel. Lage stallen in het verlengde van het huis en van de poorttoren; pannen zadeldaken gevat tussen zijtrapgevels (gerestaureerd); rondboog en steekboogdeuren in vlakke omlijstingen en kleine vierkante vensters; asemgaten aan de straatzijde. Links van het huis is het parement volledig vernieuwd. Links, wagenhuisvleugel onder zadeldak (pannen) voorzien van twee gerestaureerde Vlaamse vensters; geprofileerde rondboogarcade op zuilen met dekplaat. Op de vierde zijde, een dwarsschuur met T-vormige plattegrond; afgewerkt met een trapgevel. Zeer homogeen geheel, aan de vier uithoeken van het complex voorzien van ronde bakstenen torentjes bekroond met een kegeldak (leien).

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne