Hof ter Smissen

Tekst van Hof ter Smissen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38949)

"Hof ter Smissen", of "Hof te Rondenbos", voormalige pachthoeve van de abdij van Groot-Bijgaarden. Heden is het een ruime gesloten hoeve met gebouwen uit 18de, 19de en 20ste eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats. Overluifelde inrijpoort met houten latei. Ernaast, tweelaags boerenhuis uit de 20ste eeuw; in het verlengde, het tot stal verbouwd voormalig boerenhuis met één bouwlaag en een zadeldak (pannen), daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw; witgekalkte baksteenbouw waarvan de gevelordonnantie af te lezen valt uit de deels bewaarde, dichtgemetselde of tot staldeuren aangepaste kruiskozijnen van zandsteen met uitspringend middenkalf, negblokken en dubbele bakstenen ontlastingsboog. De oude licht steekboogvormige deuromlijsting met negblokken werd vermoedelijk in het nieuwe huis hergebruikt.

Bakstenen stallen daterend uit de 19de eeuw; de stal links van het oude huis is opgetrokken in een verzorgde baksteenarchitectuur: de licht steekboogvormige deuren, oculi en rondboogzoldervensters zijn afgewerkt met uitspringende omlijstingen of druiplijsten van gesinterde baksteen. De varkensstal hergebruikt de witgeverfde rondboogomlijstingen (18de eeuw) van een oudere toestand. Wagenhuis geritmeerd door steekbogen van baksteen (19de eeuw).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof ter Smissen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38949 (geraadpleegd op ).