Hof te Elegem

Voorheen pachthoeve van de Sint-Wivina-abdij van Groot-Bijgaarden; gesloten hoeve met gebouwen uit 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Boerenhuis (nok loodrecht op straat) met witgekalkte bakstenen gevel en gepikte plint, afgedekt met een zadeldak (pannen), daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw. Gedrukte rondboogdeuromlijsting bekroond met een uitgewerkte reliëfsteen met abdiswapen (M. d'Ennetières) en leus "Stella duce"; verbouwde vensters doch zichtbare dubbele ontlastingsboogjes van voormalige kruiskozijnen. Bijgebouwen tegen de achtergevel.

Haakse stal eveneens van witgekalkte baksteen met gepikte plint- en zadeldak (pannen) met klimmende dakkapellen; bouwjaar 1738 en 1742 aangegeven door middel van gevelstenen; verbouwde gevel doch de oude ordonnantie is af te lezen: steekboogdeuren in zandstenen omlijstingen en kleine vensters met negblokken. Tweede stalvleugel en langsschuur daterend uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne