Gedenkplaat Observatiepost Boezinge (Boezinge - WOI)

Tekst van Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30612)

Bij de hoek van de Diksmuidseweg en de Brugstraat in het dorp van Boezinge staat demarcatiepaal Nr. 6, met vlakbij de oude wegwijzer naar de "Calvaire Breton". Achter de haag, in de tuin van huis nr 386a staat de observatiepost met de "Kleine Bertha" en een kleine gedenkplaat.

Gedenkplaat onthuld op 27 mei 1967, ter herinnering aan de Duitse gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende gevechten. De gedenkplaat is bevestigd tegen de muur van een observatiepost, waarop bovenaan een Duitse 'Minenwerfer' geplaatst werd, in de volksmond ook wel 'Kleine Bertha' genoemd.

Tegen de voorgevel van de observatiepost hangt een rechthoekige gedenkplaat uit wit marmer met zwarte, uitgehouwen letters. 'Tot aandenken aan de zege behaald op het Duitse leger na zyn gasaanval in 1915 te Boezinge.', '27-5-1967'.
H. 35 cm x Br. 63,5 cm (gedenkplaat)

  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (637): Gedenkplaat Observatiepost Boezinge (Boezinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta [online], https://id.erfgoed.net/teksten/389383 (geraadpleegd op ).