Observatiepost (Boezinge - WOI)

Tekst van Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30612)

Bij de hoek van de Diksmuidseweg en de Brugstraat in het dorp van Boezinge staat demarcatiepaal Nr. 6, met vlakbij de oude wegwijzer naar de Calvaire Breton. Achter de haag, in de tuin van huis nr 386a staat de observatiepost met de Kleine Bertha en een kleine gedenkplaat.

Historische beschrijving

Het zou gaan om een Britse observatiepost, vroeger ingebouwd in bakstenen bouwwerk, bestaande uit 2 etages. Van hieruit had men een goed zicht over het kanaal en de Duitse stellingen op Pilckem Ridge en konden instructies gegeven worden aan de artillerie.
De Duitse mortier, die bovenaan de observatiepost staat, werd na de oorlog als zogenaamde "oorlogstrofee" geschonken aan het dorp Boezinge. De mortier werd in 1919 door de gemeente aangevraagd en in 1922 op de observatiepost geplaatst.

Kenmerken

Constructie voor een groot deel uit beton opgetrokken, met een deel opgetrokken in gele baksteen. Het beton is binnenin gegoten tegen een houten bekisting en de plafonds zijn er verstevigd met stalen balken. Aan de buitenkant is het oppervlak van de muren nogal onregelmatig, vaak ruw.
De constructie is nagenoeg rechthoekig en bestaat uit 2 etages. Aan de W-kant is een kleine, lage opening en een vensteropening. In het plafond steekt een rechthoekig gat, waarlangs de 1ste verdieping bereikt kon worden. Op de 1ste etage is een kleinere opening zichtbaar aan de W-kant en een bredere opening aan de O-kant. Her en der zijn nog houtrestanten te zien.
Buiten, aan de O-kant hangt een gedenkplaat. Op de betonconstructie staat een Duitse 'Minenwerfer' (mortier).

• JACOBS M. 1995: Zij, die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse en inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 1, Brugge.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the western front. A guide to the design, construction and use of concrete pill-boxes 1914-1918, London.

Bron: WOI Relict (714): Observatiepost (Boezinge - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore