Parochiekerk Sint-Ambrosius

Belangrijke gotische kerk van zandsteen met volgende plattegrond: een westertoren gevat tussen bijgebouwen, een driebeukig schip van drie traveeën en een koor met driezijdige sluiting; de flankerende sacristieën evenals de doopkapel ten noordwesten werden tijdens de restauratiecampagne van 1908 toegevoegd. Het algemeen silhouet van de kerk, gekenmerkt door het spel van zadeldaken en kapelgevels wegens de als dwarskapellen uitgewerkte zijbeuken, resulteert van de restauratie, voorheen waren de zijbeuken afgedekt met lessenaarsdaken; duidelijk materiaalverschil van de gerestaureerde delen. De toren en de flankerende zijtraveeën klimmen op tot de 13de eeuw, schip, transept en koor dateren uit de 15de eeuw.

Vierkante toren met vier geledingen, bekroond met een ingesnoerde naaldspits en ten westen gestut door steunberen, de zuidelijke uitgewerkt als traptorentje. Begane grond voorzien van een korfboogdeur, spitsboogvormig westvenster met Y-travering in de tweede geleding, een gedicht rechthoekig tweelichtvenster omlijst met zuiltjes met kapiteel op de derde bouwlaag, en spitsboogvormige galmgaten op de verdieping.

Begane grond naar het schip en de zijtraveeën geopend met spitsbogen op halfzuilen net polygonale sokkel en knoppenkapiteel; kruisriboverwelving door middel van schalken met fraaie kapiteeltjes (zie westgevel) en ten zuidwesten met een gebeeldhouwde kraagsteen, neerkomend op de dekplaten. De beide zijtraveeën in het verlengde der zijbeuken dateren uit dezelfde tijd doch werden tijdens de restauratie voorzien van zadeldaken en puntgevels.

Basilicaal schip geritmeerd door zuilen met ronde sokkel en koolbladkapiteel en spitsboogvormige scheibogen; gepolychromeerde kruisribgewelven, in de zijbeuken steunend op consoles, in het middenschip via zware schalken op de dekplaat der kapitelen. Spitsboogvormige bovenlichten en brede vensters in de zijbeuken (gerestaureerd maaswerk).

Koor van twee rechte traveeën met driezijdige sluiting, gestut door steunberen en verlicht door middel van spitsboogvensters; kruisribgewelf met ronde sluitstenen en hulpribben, en rustend op consoles.

Mobilair

Muurschildering met Sint-Jan (circa 1500) op de halfzuilen ten noordwesten van het schip; schilderijen uit de 17de eeuw: Onze-Lieve-Vrouw en Heilige Domincus (koor), Kruisafneming (einde noordelijke zijbeuk), Doopsel van de oom van Sint-Alena (noordelijk zijaltaar); Gepolychromeerd beeld van Heilige Alena (circa 1500); Barokke biechtstoel (1652) en preekstoel uit dezelfde tijd, beide op het einde van de zuidelijke beuk, Louis XVI-biechtstoelen en lambrisering (18de eeuw);

Grafstenen uit de 17de en 18de eeuw in de vloer.

• LEMAIRE R.M., Persoonlijk archief.