Waterkasteel

Tekst van Domein en kasteel van Huizingen en alpiene tuin Bloemendal (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38897)

Provinciaal Domein. Waterkasteel met vier vleugels van twee bouwlagen gemarkeerd door twee vierkante, een ronde en een overkragende hoektoren. De inplanting en het algemeen volume kunnen terug gaan op een middeleeuws kasteel, doch het huidig aspect met gecementeerde gevels, decoratieve balkons, balustrades en terrassen, opengewerkte daklantaarns, uitgewerkte topgevels en dakkapellen met neorenaissance- en barokinslag, dateert van een restauratie van het gebouw in de loop van de 19de eeuw. Boomrijk, 90 hectare groot domein.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne