Kasteelhoeve Dwersboskasteel

"Dwersboskasteel": ruim complex, opgetrokken in een romantische stijl van de 19de eeuw, gelegen in een prachtig park, en ommuurd domein.

Kasteelhoeve of "Dwersboshoeve": ruime gesloten hoeve met gebouwen, van de eerste helft van de 18de eeuw en de 19de eeuw gegroepeerd rondom de geplaveide binnenplaats.

Overluifelde inrijpoort met bakstenen steekbooglatei op arduinen stijlen, 19de-eeuws. Rechts, éénlaagse woon- en stalvleugel van baksteen, afgedekt met een zadeldak (pannen), opklimmend tot den eerste helft van de 18de eeuw, doch aangepast in de 19de eeuw. De oorspronkelijke toestand is behouden in de achtergevel, gedateerd Anno 1715 (huis) en Anno 1740 (stal); vijf behouden zandstenen kruiskozijnen met negblokken en doorlopend cordon ter hoogte van de lateien, middenkalven en onderdorpels. De ordonnantie van de witgeschilderde voorgevel dateert van de 19de eeuw, evenals de overige hoevegebouwen, waarvan de gevels versierd zijn met een fries van blinde bakstenen rondboogjes.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne