Parochiekerk Sint-Lambertus

Recent gebouw (1913- 1915) van architect Veraert, opgetrokken uit natuursteen van de streek mits behoud van een oudere kalkzandstenen sokkel van het vroegere gebouw, waarvan de toren uit de 15de eeuw eveneens bewaard bleef. Laatgotische toren van kalkzandsteen met drie geledingen en een stompe torenspits. Een spitsboogvormig drielicht in de eerste bouwlaag en spitsboogvormige galmgaten in de hoogste.

Mobilair. Hoofdzakelijk meubilair uit de 18de eeuw: hoofdaltaar (1748) en biechtstoelen in barokstijl; communiebank, zijaltaren en preekstoel (1751) in Louis XV-stijl; doopvont en wijwatervat behorend tot de gotiek, uit de 16de eeuw. Belangrijke grafstenen: gotische van H. van Witthem en J. de Glimes (+ 1454 en 1462); en van H. van Witthem en I. Despont (+ 1515 en begin 16de eeuw); grafsteen van pastoor A. Deconinck (+ 1775).

• THEYS C., Geschiedenis van Beersel, Brussel, 1953.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne