Hof te Ingendaal

Zogenaamd "Hof te Ingendaal", sedert 1321 vermelde voormalige gesloten hoeve met witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen), in kern opklimmend tot de 18de eeuw doch verbouwd en heringericht als landhuis in de loop van de 20ste eeuw.

Toren met duifhuis onder schilddak (pannen), gedateerd boven de inrijpoort. Tweede, recentere inrijpoort ertegenover.

Boerenhuis met twee bouwlagen gedateerd 1762 door gevelankers en met bouwjaar 1747 in een steen boven de rechthoekige deur met omlijsting van gebouchardeerd arduin, voorzien van een mijtervormige monolietlatei. Beluikte rechthoekige vensters met 19de-eeuws uitzicht; vermoedelijk verhoogd met één verdieping. Recentere torentravee (19de eeuw) op de hoek, en in het haaks bijgebouw, een hergebruikte arduinen deuromlijsting (18de eeuw) afkomstig van de Brusselse Brigittienenwijk. In de achtergevel, een nieuwe rondboogdeur van arduin bekroond met een gevelsteen. In de achtergevel van de voormalige stal in het verlengde, een behouden arduinen rondboogdeur met steenkappersmerken en bouwjaar 1718 op de sluitsteen. Ertegenover, wagenhuisvleugel geritmeerd door drie bakstenen rondbogen; kapel tegen de zijgevel.

Op de derde zijde, resterende muur met zandstenen plint, van de afgebroken schuur.

Naast het huis, twee grafstenen (18de eeuw) en een waterput afgedekt met een 1755 gedateerde latei versierd met een engelenkop (herkomst?). Aangelegd domein met mooie bomen en een waterpartij.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne