Torenhuis en atelier Servaes

Tekst van Torenhuis en atelier Albert Servaes (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38714)

Zogenaamd "Torenhuis". Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Albert Servaes (zie bronzen gedenkplaat VTB), gebouwd in 1915-17 naar ontwerp van architect A. Desmet en geïnspireerd op romaanse kloostergebouwen en traditionele hoevebouw. De toren links, met jaarankers 1917, kwam slechts circa 1920 tot stand. In 1968-69 verbouwingen onder leiding van P. Servaes, onder meer vernieuwde ramen in voorgevel.

Iets achterin, op verhoogde berm ingeplant complex gebouwen op U-vormige plattegrond met binnenplein. Bakstenen vleugels met twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Oorspronkelijk gewit parement op gepikte plint nog zichtbaar in de achtergevels. Links, vooruitspringende vierkante toren ondersteund door zware versneden steunberen, onder zadeldakje (nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, oculus en jaarankers. Bovenste geleding met rechthoekige vensters van de zogenaamde tekenzolder.

Haaks achter de toren aanleunende linkervleugel met voormalig atelier met ruime rechthoekige vensters uitziend op het noorden. Rondboogvensters in rondboognisjes op de binnenplaatszijde, op de begane grond van elkaar gescheiden door steunberen. Baksteenfriezen lijnen de gevels af.

• H., Trois maisons de peintres flamands, architecte prof A. Desmet, in Rythme, 6, 195O, p. 6-11.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen