Classicistische eenheidsbebouwing

Tekst van Classicistische eenheidsbebouwing (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3856)

Eertijds "Hof van Gestel", later "Zwarten Boek" (in de 16de eeuw). Aaneensluitend classicistisch gevelscherm van dertien traveeën en drie bouwlagen onder afdekkend zadeldak met wolfseind (kunstleien); 1788 gedateerd op poort. Volgens een bouwaanvraag van 1788 was de gevel oorspronkelijk acht traveeën breed, geritmeerd door pilasters onder kordonlijst. Pand later uitgebreid met links vijf traveeën. Heden bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met verdiepte rechthoekige bovenvensters in vlakke bandomlijsting, per travee gevat in rechthoekige spaarnissen; spiegelborstweringen op de derde bouwlaag. Gedeeltelijk vernieuwde begane grond onder doorlopende puilijst; nummers 86-88 met aflijnende geblokte pilasters en arduinen plint.

Fraaie rondboogpoort in Lodewijk XVI-omlijsting op imposten en neuten, bladwerkcasementen in de zwikken; bovenlicht met medaillon waarin jaartal 1788, tussen rankwerk en gedragen door een leeuwenkop. Flankerende geblokte pilasters met gegroefde consoles met drup, die het smeedijzeren balkon van de bel-etage dragen. Gevelbekroning door middel van een doorlopende kroonlijst op klossen. Nagenoeg blinde zijgevel in het Lekkernijstraatje.

Hal: beglaasde deur aan binnenplaatszijde met sierlijke bloemmotieven in glas in lood, uit de 19de eeuw.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 244.

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde