Crypte onder de Sint-Niklaaskerk (Mesen - WOI)

In en rond de Sint-Niklaaskerk van Mesen herinneren verschillende items aan de Eerste Wereldoorlog. Aan de rechterbinnenmuur hangt de gedenkplaat voor de militaire slachtoffers van de oorlog. Tegen het plafond hangt de kroonluchter van Otto Meyer, die ook de wandverlichting ontwierp en schonk. Onder de kerk bevindt zich de crypte, die als hospitaal fungeerde en waarvan de buitenmuren de oorlog overleefden. Voor de toegang van de kerk is het zogenaamde Featherston-plein met het grondplan van Nieuw-Zeeland. In de kerktoren hangt de zogenaamde Vredesbeiaard van Mesen.

Historische beschrijving

Mesen raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog nagenoeg volledig verwoest. De kerk uit 1057 diende volledig heropgebouwd te worden. Enkel de crypte kwam vrij ongeschonden uit de oorlog. Hier werd onder meer Gravin Adela, dochter van Robrecht de Vrome (Koning van Frankrijk), echtgenote van Boudewijn V (graaf van Vlaanderen) begraven. De ‘onderkerk’ werd pas bij toeval ontdekt tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen brokstukken van de kerktoren door het tongewelf van de crypte vielen, ten gevolge van beschietingen. Ze werd vervolgens door de Duitse troepen gebruikt als schuilkelder en medische post. Hier werd onder meer Adolf Hitler verzorgd.

Kenmerken

Crypte, toegankelijk via trappenhuis in de oostelijke hoektorens van de kruisingstoren. Rechthoekige ruimte opgetrokken uit ijzerzandsteen. Drie nagenoeg gelijke beuken van vier traveeën, ten oosten uitlopend op halfronde apsis uitgespaard in de zware muur. Overkluizing door middel van graatgewelven op vierkante pijlers en kraagstenen onderstut door lisenen van de zuidelijke en noordelijke muur; in noordwestelijke en zuidwestelijke hoek, hoekkraagstenen. Verdiepte rondboogvenstertjes, in meest westelijke travee vervangen door rechthoekige ingangsdeur onder ontlastingsboog.

• DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N3, Brussel - Turnhout.
  • Inlichtingen verschaft door Steven Reynaert, cultuurfunctionaris van Mesen (2003).

Bron: WOI Relict (168): Crypte onder de Sint-Niklaaskerk (Mesen - WOI)