Site Hostensmolen

Hostensmolen met voormalige olieslagerij en molenaarshuis, ingeplant op de hoek Zandweg. Stenen stellingmolen opgericht in 1838 door L. Hoste en tot 1975 in bezit van zelfde familie. Oorspronkelijk alleen graanwindmolen met drie koppel maalstenen op de steenzolder. In 1865 uitgebreid tot oliewindmolen met toevoeging van een koppel zware oliepletstenen op het gelijkvloers en stoomgemaal met schouw.

In 1904 houten as met askop en pestelroedegevlucht verwijderd. Olieslagerij in werking tot 1944.

Op ommuurd erf gelegen, deels ingebouwde hoge bakstenen, volledig ontmantelde konische molenromp met rechthoekige poort in portaaltje onder leien dak. Deels dichtgemetselde rondboogdeur in bakstenen omlijsting ter hoogte van de vroegere omlopende houten sterling. Twee rijen van vier rondboogvenstertjes (deels gedicht) in bakstenen omlijsting op de bovenverdieping. Afdekkend zinken dakje. Houten as, askop en pestelroeden ontbreken evenals de binneninfrastructuur. Op de begane grond sporen van de olieslagerij, onder meer één plettersteen van de kollergang en het konisch gietijzeren aandrijfwerk van de mechanische olieslagerij.

Rechts aanpalende bakstenen gebouwen van anderhalve en één bouwlaag onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat) links met korfboogopeningen en laadvenster.

Aan de straat, voormalig molenaarshuis: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen parement met getoogde vensters onder decoratieve ontlastingsboogjes. Links en rechts aangebouwde dienstgebouwen met haast blinde straatgevels.

• BAUTERS P. (?) 1985: Archeologische inventaris Vlaanderen (?), Gent, 391-392.
  • GOEMINNE L. 1979: De oude windmolens van Machelen, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde XLVI, 185-204.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen