Tweegezinswoning (nummers 8-9)

Tekst van Herenhuis, opgesplitst in drie burgerhuizen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3829)

Heden tweegezinswoning van drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien).

Bakstenen lijstgevel met 19de-eeuwse uitzicht, - dubbelhuistype - doch met een oudere kern uit de 17de eeuw, zichtbaar aan het zandstenen parement van de twee linkertraveeën, de gedeeltelijk bewaarde zandsteenblokken en ontlastingssysteem, met name rol- en platte laag op de begane grond en gekoppelde ontlastingsbogen op de tweede bouwlaag, wijzend op de vroegere kruiskozijnen. Bewaarde muurankers op de eerste twee bouwlagen. Mogelijk toegevoegde, lagere derde bouwlaag.

Gevel beschilderd en bepleisterd na 19de-eeuwse aanpassingen, heden gedecapeerd en opnieuw gevoegd. Voorts rechthoekig aangepaste vensters in vlakke bandomlijsting (laatste drie traveeën). Middentravee belijnd door pilasters in kolossaal orde op de bovenverdieping. Brede rechthoekige deuromlijsting onder gestrekte druiplijst op gegroefde consoles met drup; bel-etagevenster met gietijzeren balkonleuning. Sobere gekorniste kroonlijst.

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde