Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist

Tekst van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist met kerkhof (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38118)

Huidige neogotische kerk gebouwd in 1877-1880 ter vervanging van het oude, vervallen kerkje, opklimmend tot de 12de eeuw. Oorspronkelijk romaans driebeukig kruiskerkje met achthoekige kruisingstoren, opgetrokken uit Doornikse steen (opus incertum), herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid, gesloopt in 1877 ondanks ongunstig advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen Nieuwe kerk naar ontwerp van architect A. Van Assche, gefinancierd door baron H. t' Kint de Roodenbeke, met plattegrond en opstand geïnspireerd op de oude kerk. Inwijding in 1880.

Bij het begin van de kasteeldreef, iets achterin gelegen kerkgebouw met koor naar westen, in omringend ommuurd kerkhof.

Neogotische bakstenen constructie met basilicale aanleg, driebeukig schip van vier traveeën, licht uitspringend transept en koor van drie traveeën met vijfzijdige sluiting, geflankeerd door zijkoren, in noorden met aanpalende sacristie, in zuiden met grafelijke kapel. Achthoekige kruisingstoren onder hoge naaldspits, schip, transept en koor onder zadeldaken (leien), zijbeuken onder lessenaarsdaken. Voorpuntgevel (naar oosten) tussen versneden steunberen op natuurstenen sokkel. Spitsboogportaal en hoog spitsboogvormig drielicht met profielbaksteen aan de dagkanten. Zijbeuken met smal spitsboogvenster. Zijgevels geritmeerd door versneden steunberen waartussen gekoppelde spitsboogvensters. Identieke kleine bovenlichten tussen bakstenen lisenen, onder de daklijst verbonden door een muizentandfries. Achthoekige kruisingstoren op vierkante aanzet, met spitsboogvormige galmgaten met deelzuiltje (verwijzend naar vroegere toren). Vier uurwerken onder zadeldakjes op de spits.

Interieur

Basilicale ruimte met schip en zijbeuken gescheiden door bakstenen spitsboogarcaden op vierkante, gekantonneerde bakstenen pijlers. Houten spitstonoverwelving geleed door beschilderde balken rustend op halfzuiltjes met knopkapiteel. Beschilderde medaillons in zwikken. Kruising met bak- en zandstenen kruisriboverwelving; transept en koor met houten gewelven, laatst genoemde met ribben op gepolychromeerde diensten.

Noordelijk zijaltaar van Sint-Jan-Baptist met stichtingssteen van baron Arnold t' Kint de Roodenbeke, van 1885.

Mobilair: Nieuw neogotisch meubilair grotendeels geschonken door de familie t' Kint de Roodenbeke.

Beeldhouwwerk: Heilige Rochus van Montpellier, gepolychromeerd hout, 18de eeuw. Preekstoel, eik, met panelen met de evangelisten, naar ontwerp van architect A. Van Assche, van 1880. Orgel door J. Vergaert van 1880, heden zonder pijpwerk.

• Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier 1069.
  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Plans, nummer 146.
  • Rijksuniversiteit Gent, Kaarten en plans.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1864-1870: Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 1 Gent, 48-53.
  • KERCKHAERT N. 1973: Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 55-77.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen