Goed te Gampelaere of Gampelaerehoeve

Voormalige zetel van de heerlijkheid Gampelaere waarvan archiefstukken teruggaan tot 1390 (de naam op "laar" zou op een Germaans toponiem wijzen). Oorspronkelijk site met walgracht met centrale, circulair omgrachte motte omgeven door een tweede ongeveer rechthoekige gracht. Begin 15de eeuw eigendom van Joos Vijdt, opdrachtgever van het beroemde Lam Gods in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Een pachtovereenkomst van 1428 vermeldt onder meer dat de eigenaar "de woning op de wal, id est de kamers boven de grote overwelfde ingangspoort van 't goed, dat mede de zetel eener heerlijkheid was", behield. Eind 18de eeuw of begin 19de eeuw door brede dreven verbonden met de steenweg (noorden), Krekelstraat (zuiden) de zogenaamde "Gampelaeredreef" en het "Kasteel van Astene" in de Parijsestraat (oosten) de zogenaamde "Kasteeldreef".

Nu grotendeels omgrachte hoeve (behouden buitenwal) met vernieuwde gebouwen en toegangshek tussen gewitte pijlers. Ten oosten, bakstenen woonhuis van zeven traveeën onder breed zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit eind 19de eeuw. Ten noorden, ruime bakstenen schuur en stallen, vergroot circa 1920. Ten oosten voor het woonhuis, uitgestrekt grasveld op de plaats van de vroegere omgrachte motte, verdwenen midden 19de eeuw.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.
  • DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1864-1870: Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 1, Gent, 9, 18-19.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen