Nieuw Goed te Parijs

Tekst van Hoevesite Nieuw Goed te Parijs (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38074)

Zogenaamd "Nieuw Goed te Parijs". Begin 17de eeuw nieuw opgericht pachtgoed, afgesplitst van het zogenaamde "Goed te Parijs" sindsdien zogenaamd "Oud Goed te Parijs" (confer kaart van 1628, zie nummer 56).

Volledig binnen zijn rechthoekige omgrachting, ver achterin gelegen open hoeve met behouden dreven, vanaf de Parijsestraat in het oosten en vanaf de Krekelstraat in het noorden, bos en vijvers. Grotendeels verhard erf met woonhuis ten oosten en imposante schuur en stallen ten westen. Toegangshekken respectievelijk ten noorden en ten zuiden van het erf met gewitte bakstenen pijlers, onder dekplaat en zadeldakjes.

Woonhuis van tien traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoel, opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerde beraapte en grijs geschilderde erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met luiken, vanaf de derde travee met houten latei, dorpels met tegels en ijzeren tralies. Bewaard houtwerk en luiken. Witgekalkte zijgevels met sporen van vlechtingen en achtergevel met steunberen en houten beluikt bolkozijn.

Interieur met bewaarde haard en balkenzoldering. Ten westen, ruime lage dwarsschuur en stallen met gewitte gevels gestut door schuine steunberen, onder laaghellend zadeldak (pannen en golfplaten in plaats van stro, nok evenwijdig aan de straat), uit 18de eeuw. Centrale groengeschilderde poort onder verhoogd dakschild en rechthoekige staldeuren; gemetste mestvaalt ervoor. Linker zijaandak en aangebouwd open wagenhuis onder onderbroken pannendak. Rechts, in L-vorm aangebouwde recentere stallen die het erf in de noordwestelijke hoek afsluiten. Groot bakhuis ten zuiden naast het woonhuis.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen