Tekst van Hoeve met losstaande bestanddelen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37908)

Hoeve waarvan het belangrijkste gedeelte de L-vormige vleugel is, ten noorden, die woonhuis en stallen omvat en in kern waarschijnlijk opklimt tot de eerste helft van de 19de eeuw; een klein dienstgebouw bevindt zich aan straatzijde, en een ruim recenter stalgebouw werd ten oosten, buiten het erf opgetrokken; aan straatzijde bevindt zich hier een omhaagde moestuin.

De noordwestelijke vleugel omvat een stal en het woonhuis, anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen). Het stalgedeelte gaat volledig schuil achter een kunstleien beschieting, het woonhuis dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw: baksteen op een verhoogde begane grond; getoogde bakstenen muuropeningen. Tegen de achtergevel van de stal, vegroting onder lessenaarsdak, aan straatzijde door een rechthoekige poort afgesloten.

De haaks hierop geplaatste vleugel omvat in de eerste travee een voortzetting van het woonhuisgedeelte, voor de rest stallen. Witgekalkt mergelstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting.

Het lage dienstgebouwtje aan straatzijde is van witgekalkte mergelstenen breuksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), en vrijwel volledig begroeid. Rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting. Tegen de achtergevel een groot houten kruis met gietijzeren Christusbeeld.

Schuin ingeplant, ten oosten van het erf, ruime stal onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde, bakstenen muuropeningen.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda