Landhuis

Tekst van Kasteeldomein van Ottegraeven (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37681)

Het kasteel dateert van de heropbouw van Henri-François Bounam of de Bonhome (1656-1742) in 1710.

Het kasteel ligt wat achteruit ten opzichte van de weg en is door de voorliggende hoevegebouwen aan het oog onttrokken. De oprit is door een brug over de gracht met de ingang verbonden. (Niet toegankelijk).

Alleenstaand, omgracht landhuis, op rechthoekige plattegrond. Bakstenen gebouw onder schilddak (leien) met dakkapellen. De gevels tellen vier traveeën behalve de voorgevel (drie); twee bouwlagen op een souterrain. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Aangepaste vensters (begin 19de eeuw) in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting, voorheen allemaal beluikt. Oorspronkelijke, rechthoekige deur in een geblokte, kalkstenen omlijsting met geprofileerde druiplijst en kalkstenen tussendorpel. Op de latei het jaartal 1710.

Aan de ingang van de oprit, vierkante kapel in Lodewijk XIV-stijl.


Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein van Ottegraeven [online], https://id.erfgoed.net/teksten/37681 (geraadpleegd op ).