Gedenkkapel O.L.V. van Vrede (Reningelst - WOI)

Tekst van Brouwerswoning met brouwerij (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31377)

Kapelletje naast Reningelstplein nr. 6, schuin tegenover de kerk en Reninghelst Churchyard Extension.

Reningelst lag tijdens WOI achter het front maar bleef niet gespaard van het vijandelijke vuur. Vanaf het voorjaar van 1917 waren er bijna dagelijks beschietingen, vooral gericht op de nieuwe, grote spoorweg die aangelegd werd dwars door het centrum, in de weide net naast de kleine begraafplaats aan de kerk. Onder dat vuur bezweek onder meer de woning van de brouwer Six.

De brouwzalen bleven gespaard en dienden tijdens WOI als badinrichting. De mannen gingen naakt in een grote schuur vol met open brouwkuipen, waarin iedereen een heet bad kon nemen. Anderen verkozen een douche, onder een pijp waar gaten in gemaakt waren. Hun kleren werden gekookt onder druk van hete stoom. Na het bad lag schoon ondergoed klaar voor de mannen. Dit was echter geen afdoend middel tegen de luizen.

De nieuwe brouwerswoning in gele baksteen dateert uit de vroege jaren '20, en kreeg net naast de plek waar tijdens de oorlog de spoorlijn voorbijkwam een dankkapel, gewijd aan de meest typische beschermheilige uit die jaren, "Onze-Lieve-Vrouw van Vrede".

Aan de straat gelegen O.-L.-Vrouw kapel. Gebouwtje van 1 travee met een zadeldak en puntgevel uit gele bakstenen. Rechthoekige deuropening, verdiept in een spitsbogige geprofileerde nis. Gecementeerd boogveld met opschrift: "O.L. Vrouw van Vrede B.V.O."

• AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant, XIII.1 (januari-maart), 12-24.
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.