Woning genoemd naar een thans verdwenen, wit kruis dat zich vóór het huis bevond, reeds vermeld in 1794; de circa 1 meter hoge, kalkstenen sokkel staat er nog, naar verluidt een stuk zuil uit de oude kerk. Het huis is gedateerd 1746 boven de ingangsdeur (thans afgedekt); het werd toen gebouwd door Henri Delvaux, die ook de Onze-Lieve-Vrouwekapel liet bouwen, en werd bewoond door J. Cerfontaine en Ida Delvaux, dochter van eerst genoemde. De Voer stroomt vlak achter het huis.

Alleenstaand breedhuis van een ongelijk aantal traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, afgewolfd aan de linkerzijde. Bakstenen gebouw op een breukstenen plint. Bakstenen muizentandfries met dropmotief onder de dakrand. Kleine rechthoekige vensters met negblokken, bolkozijnen en rechthoekige vensters, ellipsvormige zoldervenstertje in een rechthoekige omlijsting, twee originele deuren links, rechthoekig met negblokken, de woonhuisdeur voorzien van bovenlicht en hogervermelde datering en initialen IHS op de latei; de rechtse deur is een recente aanpassing. Al deze muuropeningen hebben een kalkstenen omlijsting, de vensters zijn van recente luiken voorzien.

• ANSAY J., Het Wit-Kruis te 's Gravenvoeren, in Heem, 15, 1971, pagina 61-72.
  • SWERON G., onuitgegeven nota's.