Pastorie

Tekst van Pastorie Sint-Martinusparochie (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37558)

Alleenstaand herenhuis, in 1912 gebouwd door M. Christiaens in late neogotische stijl met Engelse, hoog-Victoriaanse invloed. Hoger gelegen dan het straatniveau en met een tuin vóór en naast het huis.

Volume opgebouwd uit een diephuisgedeelte (één travee) en een breedhuisgedeelte (twee traveeën) van twee bouwlagen onder respectievelijk zadeldak en schilddak (leien). Puntgevel boven het risaliet in de linkse travee, lijstgevel boven de twee rechtse traveeën.

Bakstenen gebouw op een hoge, breukstenen plint; verhoogde begane grond. Gesmeed ijzeren muurankers. Houten kroonlijst waaronder een muizentandfries met dropmotief. Aandak met schouderstukken en topstuk aan de puntgevel. Banden van geglazuurde baksteen en geprofileerde, hardstenen waterlijsten. Rechthoekige vensters, waarvan twee drielichtvensters in een omlijsting van hardsteen en baksteen; ontlastingssysteem van geglazuurde baksteen. Spitsboogdeur in een bakstenen en hardstenen omlijsting met spiegelboogvormige tussendorpel en een bovenlicht met glas-in-lood. Spitsboogvormig, bakstenen portaal.

• DRIESEN W., Mathieu Christiaens, ingenieur-architect te Tongeren (1865-1934) (Het Oude Land van Loon, 40, 1985, p.46; 51-56).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda