Klooster

Tekst van Resterend deel van predikherenklooster (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37336)

Resterend gedeelte van het voormalige predikherenklooster, namelijk de hoek, gevormd door de noordelijke vleugel en de oostvleugel van het kloosterpand.

De predikheren vestigden zich in 1634 te Tongeren en kochten er een huis, gelegen op de hoek van de Predikherenstraat en de Kielenstraat. In 1635 werd de eerste, noordelijke kloostervleugel gebouwd, gelegen aan de Predikherenstraat; in 1663 werd een aanvang gemaakt met de bouw van het kloosterpand, namelijk de oostvleugel; in 1668 volgde de zuidvleugel en in 1680 de westvleugel. In 1685 werd de brouwerij, aan de zijde der Moerenstraat gebouwd, en tussen 1690 en 1698 de omheiningsmuur. De kerk werd gebouwd van 1714 tot 1757. In 1797 werden de goederen geconfisqueerd en verkocht. De afbraak der gebouwen begon in 1799; in 1804 werd de kerk gedeeltelijk afgebroken, ze verdween volledig in 1820.

Het nummer 13 telt twee traveeƫn en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Bakstenen lijstgevel met aangepaste ordonnantie; geprofileerde kalkstenen druiplijst en mergelstenen banden. Mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles.

Aanleunend achter dit gedeelte bevindt zich een diephuis onder afgewolfd, gebogen zadeldak. Bakstenen gebouw met mergelstenen hoekbanden; gesmeed ijzeren muurankers met krullen; de linker zijgevel heeft een geprofileerde, mergelstenen kroonlijst op ojiefvormige consoles, doorlopend tot over de helft der achtergevel; de andere zijde is voorzien van een baksteenfries (rechte en overhoekse muizentand). Beide zijgevels hebben gedichte muuropeningen; in de rechter zijgevel zijn een aantal mergelstenen kloosterkozijnen zichtbaar, en de resten van twee gekoppelde, mergelstenen rondbogen, behorende tot de voormalige kloostergang. De achtergevel heeft aangepaste muuropeningen.

• PAQUAY J., Opkomst, bloei en ondergang van 't klooster der Predikheren te Tongeren, (Limburg, 7, 1925, p. 197-202; p. 230-235; p. 268-272).
  • PERREAU A., Tongres et ses monuments, Tongeren, 1894, p.176-177.

Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda