Betonconstructie 2 Hof Ter Bommelaere (Wulpen - WOI)

Tekst van Geallieerde militaire post II Hof ter Bommelaere (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308411)

Rondom de hoeve ‘Hof ter Bommelaere’, Allaerthuizenstraat 2, op ongeveer 1800 meter ten oosten van Wulpen, liggen drie betonnen constructies uit WOI. Twee constructies, waaronder de hier besproken post, bevinden zich op het erf achter het woonhuis, een derde constructie bevindt zich in de weide op 250 meter ten noordwesten van de hoeve, vlak tegen de Bommelarevaart. De omgeving is landelijk en vlak.

Constructie nummer 2 betreft een constructie van geallieerde makelij. Mogelijk is de inscriptie ‘NL 1-7-1917’ het werk van een individu met de initialen NL. Het lijkt er in ieder geval op dat de constructie reeds op 1 juli 1917 in gebruik was. Het dorp Wulpen lag achter de 2de verdedigingslinie en fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen. Volgens de bewoners fungeerde ‘Hof ter Bommelaere’ tijdens WOI als ‘officierenmess’.

Kenmerken

Betonnen constructie met rechthoekig grondplan van ca. 900 x 350cm. Aan de zuidkant is het dak driehoekig (zadeldak). Aan de N-kant lijkt dit dak eerder gebogen ten gevolge van afslijting. Aan de Z-kant zijn op een gecementeerde laag de volgende letters ingekerfd: ‘NL 1-7-1917’.
Aan de westkant zijn 2 deuropeningen en 2 vensteropeningen, die bovenaan steekboogvormig afgewerkt zijn en diverse uitsparingen en houtrestanten bevatten. Rondom deze openingen zijn diverse ijzers en haken. Deze W-muur is met een cementlaag bedekt.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1653): Betonconstructie 1 Hof Ter Bommelaere (Wulpen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele