Betonconstructie 1 Hof Ter Bommelaere (Wulpen - WOI)

Tekst van Geallieerde militaire post I Hof ter Bommelaere (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/212728)

Rondom de hoeve ‘Hof ter Bommelaere’, Allaerthuizenstraat 2, op ongeveer 1800 meter ten oosten van Wulpen, liggen drie betonnen constructies uit WOI. Twee constructies, waaronder de hier besproken post, bevinden zich op het erf achter het woonhuis, een derde constructie bevindt zich in de weide op 250 meter ten noordwesten van de hoeve, vlak tegen de Bommelarevaart. De omgeving is landelijk en vlak.

Het betreft een constructie van geallieerde makelij. Het dorp Wulpen lag achter de 2de verdedigingslinie en fungeerde als kantonnement voor geallieerde militairen. Volgens de bewoners was er tijdens WOI een ‘officierenmess’ ingericht in ‘Hof ter Bommelaere’.

Kenmerken

Betonnen constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het plafond binnenin is verstevigd met stalen balken, die naast mekaar geplaatst werden. De constructie bestaat binnenin uit twee witgeschilderde ruimtes. In één ruimte is een schouw bewaard gebleven.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Duitse militaire kaart Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil) Blatt XXVIII von 10.10.18.

Bron: WOI Relict (1652): Betonconstructie 1 Hof Ter Bommelaere (Wulpen - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele