Betonconstructie A Brugsesteenweg 222 (Veurne - WOI)

In een weide met boomgaard ten W van de hoeve Brugsesteenweg 222, ten Z van de kronkelende Proostdijkvaart, staan 2 bovengrondse betonnen constructies op ca. 170m van mekaar verwijderd. “Betonnen militaire post A” ligt het dichtst bij de straat, “Betonnen militaire post B” het dichtst bij de hoeve. De constructies bevinden zich op ca. 2 km ten O van het centrum van Veurne.

1 van 2 gelijkaardige en bij mekaar gelegen constructies. De constructies bevinden zich ter hoogte van de 3de verdedigingslinie achter de IJzer. Langs de Brugsesteenweg, ter hoogte van de constructies, maakte de voormalige spoorlijn Diksmuide – De Panne meerdere aftakkingen. In de omgeving waren volgens een Duitse militaire stafkaart uit oktober 1918 diverse opslagplaatsen (o.a. voor munitie) en kantonnementen. In de hoeve vlakbij werd tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk door de militairen een noodschool opgetrokken.

Bovengrondse betonnen constructie van grosso modo 520 x 400cm, met bijna rechthoekig grondplan (aan de ZW-kant maakt de muur een insprong van ca. 50cm). De constructie is opgetrokken met langwerpige betonstenen (‘nougats’). Er werden ter versteviging ronde wapeningsijzers gebruikt, die o.m. zichtbaar zijn op het dak. De vorm van het dak is een afgezwakte versie van een schilddak.
Aan de ZO-kant zit een deuropening, die te bereiken is via een trapje van bijna 1m hoog, gevormd uit betonstenen met grove kiezel. Eens op de trapjes, dient men weer af te zakken om rechts via een lagere deuropening de eigenlijke binnenruimte te bereiken. Binnenin is een vrij lage, rechthoekige ruimte, met een dak die meer dan 1m dik moet zijn. Het plafond lijkt bedekt te zijn met betonnen platen. Rechts van de toegang, in de ZO-muur, zit een ronde opening.

• Documentatiecentrum In Flanders Fields Museum, Batteriekarte f.d. Gruppe Nord (Nördl. Teil, Blatt XXVIII), uitgegeven in 1918.

Bron: WOI Relict (1665): Betonconstructie A Brugsesteenweg 222 (Veurne - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele