Grootste schuilplaats Zuidtorhoutstraat 12 (Klerken - WOI)

Tekst van Duitse militaire post II Zuid Torhoutstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/308406)

Locatie

Bij de hoeve Zuidtorhoutstraat 12 op het gehucht Zwartegat, nabij de Vijverhoekbeek, op circa 2500m ten westen van Houthulst, bevinden zich 4 Duitse constructies. Bij het binnenkomen op het erf staat tussen andere hoevegebouwen een betonnen constructie met inscripties erop. Iets verder in de tuin staat de grootste constructie van de 4. De 2 andere constructies tenslotte bevinden zich in een weide en op een veld ten noorden van de boerderij. De omgeving is landelijk en vlak.

Historische achtergrond

Tussen de gehuchten Jonkershove en Zwartegat liepen diverse (smal)spoorwegen, met onder meer een laadstation bij het vlakbij gelegen Strooiendorp. Iets meer naar het oosten, richting Hoogkwartier, was onder meer een bijzonder groot munitiedepot ('Zwartegat' genaamd) en een oefenterrein voor de 'Pioniere' (genietroepen) aanwezig. In de omgeving waren heel wat betonnen constructies opgericht. De constructies maakten deel uit van de 'Preussenstellung'.

De inscriptie op de meest zuidelijke constructie, namelijk '28.12.1915', doet vermoeden dat ook de andere constructies in deze periode gebouwd zijn.

Beschrijving

Bovengrondse betonconstructie, waartegen later een afdak werd aangebouwd. Het betreft de grootste van 4 Duitse schuilplaatsen die hier nog aanwezig zijn. Het dak is gebogen en gegoten tegen golfplaten (met fijne, diepe golving) die binnen nog aanwezig zijn en bovenaan in het midden met mekaar bevestigd werden. De rest van de constructie is gegoten tegen een houten bekisting.

De toegang bevindt zich aan de noordoostkant en bestaat uit een korte L-vormige gang (sluis) met plat dak.

• BACCARNE R., STEEN J. 2002: Van het Vrijbos tot Roeselare. Eindoffensief 1918, s.l.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Stellungskarte Diksmuide Süd", 1/20.000, september 1917.
  • Britse militaire stafkaart "Zwartegat", "The Imperial War Museum Trench Map Archive [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press in association with the Imperial War Museum] 20SW2-3a, 17 december 1917.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele