Park van het domein Snoeck

Tekst van Park met poortgebouw en torenruïne van de familie Snoeck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/28544)

Het afgelegen domein wordt als vroegste tuin ingeplant langsheen de steenweg in het derde kwart van de 19de eeuw, in een gevarieerde landschappelijke vormgeving. Het geheel kent uitbreidingen in het laatste kwart van de 19de eeuw, in zuidoostelijke richting (cf. nieuw opgetrokken poortgebouw) en bij het begin van de 20ste eeuw, in zuidwestelijke richting (cf. opgerichte torenruïne, neerhof met serres, stallen, oven en aansluitende moestuin en boomgaard), met minimaal drie toegangen. De tuin wordt na de opgelopen oorlogsschade tijdens WO 2 herschikt (cf. bewaarde schetsen uit 1946) naar ontwerp van de bekende Vlaamse landschapsarchitect Jules Buyssens (1872-1958) in een vereenvoudigde pittoreske stijl en met respect voor resterende tuinelementen uit de 19de en begin 20ste-eeuwse tijdslaag (onder meer vijver in apennootvorm, lindencirkel, solitaire bomen en bomengroepen). Rekening houdend met een nieuw te bouwen woonhuis wordt een nadrukkelijke vista uitgewerkt in noordelijke richting, op het gehucht De Klijpe met kerktoren. Centraal in het domein wordt een ovalen pad of 'trailway' aangelegd. De oorspronkelijke zuidwestelijke tuinzijde met vroeger neerhof en horticulturele aanleg wordt in het derde kwart van de 20ste eeuw afgesplitst en verkaveld.

Huidige tuin met vervaagde 'trailway', fragmenten van hoogstamboomgaard en resterende siervijver en bomencollectie uit de 19de en vroeg 20ste eeuwse tijdlaag met onder meer zeldzaam Amerikaans geelhout en verder trompetboom, taxus, Californische schijncipres, Noorse esdoorn, treurbeuk, gewone beuk, bruine beuk (deels in groep), tamme kastanje, haagbeuk, zuilvormige zomereik, zomereik, witte paardenkastanje, zilverlinde, zomerlinde, Hollandse linde (deels in groep), zwarte moerbei en (cf. aantekeningen op ongedateerd meetplan) voorheen ook zilveresdoorn, gewone esdoorn met purperrode bladonderzijde, gewone esdoorn met bont blad, treuracacia, treuriep, hemelboom en Italiaanse populier. Tevens enkele ingebrachte soorten uit de herschikking van de tuin bij het midden van de 20ste eeuw, waaronder blauwe Atlasceder, spar sp., levensboom sp., treurpeer, magnolia sp. en vederesdoorn.

Auteurs:  Himpe, Koen