Tolhuis

Voormalig tolhuis, in 1781-1783 gebouwd door tolontvanger A. Contant. Gesloten hoeve, mogelijk met oude kern uit de 17de eeuw (mergelstenen banden), thans in twee woningen opgesplitst, het voormalige tolhuis gerestaureerd. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de oostvleugel.

Tolhuis van acht (?) traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw met één bouwlaag verhoogd. Gevelsteen boven de deur met opschrift A:C/ 1783. Bakstenen gebouw, de benedenverdieping voorzien van mergelstenen banden en hoekbanden. Kleine, schelpvormige mergelstenen nis boven de eerste bouwlaag. Originele benedenvensters, getoogd, in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met sluitsteen. Getoogde deur in kalkstenen omlijsting met sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk. De deur van nummer 41 vervangt een poort, waarvan de ontlastingsboog bewaard bleef.

De oostvleugel, met inrijpoort en stal, behield elementen van de oude, 17de-eeuwse kern in de straatgevel met mergelstenen speklagen en hoekblokken. De ordonnantie der gevels en de bakstenen korfboogpoort dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw, evenals de stal aan de westzijde van het erf.

Dwarsschuur ten noorden, grotendeels van stijl- en regelwerk, met aan de erfzijde lemen, in de achtergevel bakstenen vullingen; ankerbalkgebint met verticaal spijkerloos vlechtwerk. Rechthoekige poort in houten omlijsting, met op de latei volgend opschrift: JEAN FROIDMONT 1893 (?) HELENE STASSEN.

Auteurs:  Schlusmans, Frieda